مهندسی برق در کارشناسی ارشد دارای پنج گرایش اصلی قدرت، الکترونیک، کنترل، مخابرات و مهندسی پزشکی و همچنین گرایشهای فرعی راهآهن برقی و مکاترونیک میباشد. تقریباً 70 درصد دروس گرایشها در دوره کارشناسی یکسان میباشد و به دلیل تفاوت در مابقی دروس، معمولاً در آزمون کارشناسی ارشد اکثر دانشجویان با توجه به رشته خود در دوره کارشناسی در این آزمون شرکت میکنند. البته موارد نادری که دانشجویان به دلیل علاقه با مطالعه دروس گرایش دیگری خود را به سطح مطلوب رسانده وموفق شدهاند نیز دیده شده است، اما به طور عام توصیه به تغییر گرایش در کارشناسی ارشد نمیشود.
در زمان فعلی با توجه به تعداد پذیرش و خروجی دانشگاهها، شاید بتوان گفت بازار کار یکسانی براساس گرایشهای مختلف مهندسی برق پیشبینی میشود (هر چند سیاستهای کلان دولت و همچنین وضعیت فعالیت بخشهای خصوصی در زمانهایی ممکن است این توازن را به هم بزند.) اما به عنوان توصیههای تکمیلی میتوان گفت دانشجویانی که در دروس الکترونیک 1، 2 و 3 و مدار منطقی دارای ضعف هستند، بهتر است گرایشهای الکترونیک و مهندسی پزشکی را انتخاب نکنند.
داوطلبانی که در دوره کارشناسی در دروس ماشینهای الکتریکی 1، 2 و 3 و بررسی سیستمهای قدرت و الکترونیک صنعتی ضعف داشتند، بهتر است وارد گرایش قدرت نشوند و به داوطلبان گرایش مخابرات توصیه میشود اگر در دروسی نظیر سیگنال و سیستم، الکترومغناطیس، آمار و احتمال و ریاضیات دارای ضعف هستند، این گرایش را انتخاب نکنند و دانشجویانی که در دروس کنترل خطی، و ریاضی و آمار مشکل دارند، بهتر است گرایشی غیر از کنترل را انتخاب کنند.
==================
گرایش ها و موقعیت های شغلی
رشته مهندسی برق در آزمون کارشناسی ارشد دارای گرایش زیر است:
-
الکترونیک
- مدارهای مجتمع الکترونیک
- افزاره های میکرو و نانوالکترونیک
- سیستم های الکترونیک دیجیتال
-
قدرت
- سیستم های قدرت
- الکترونیک قدرت و ماشین های الکتریکی
- برنامه ریزی و مدیریت سیستم های انرژی
- سامانه های برقی حمل و نقل
-
مخابرات
- مخابرات میدان و موج
- مخابرات نوری
- مخابرات سیستم
- مخابرات امن و رمزنگاری
- شبکه های مخابراتی
- کنترل
- راه آهن برقی
- مهندسی پزشکی (بیو الکتریک)
- مکاترونیک
گرایش الکترونیک
فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد مهندسی برق در گرایش الکترونیک پس از طی دوره تحصیلات تکمیلی باید توانایی طراحی و ساخت انواع مدارهای مجتمع، میکروپروسسورها، مدارهای الکترونیکی مورد نیاز در صنایع مختلف و دیگر تواناییهای لازم در صنایع الکترونیکی را به دست آورند.فارغالتحصیلان این گرایش میتوانند در وزارت صنایع، کارخانجات تابع آن، مراکز تحقیقات نظامی، صنایع هواپیمایی و دیگر مراکز مرتبط جذب بازار کار شوند.
گرایش قدرت
فارغالتحصیلان کارشناسی ارشد برق در گرایش قدرت، پس از اتمام دوره فوق لیسانس خود، میتوانند توانایی محاسبات خطوط انتقال نیرو، طراحی دکلها و پستهای فشار قوی و ضعیف، طراحی و ساخت انواع ترانسفورماتورها و موتورهای صنعتی را پیدا کنند. وزارت نیرو، کارخانجات صنعتی، واحدهای تولیدی بزرگ، نظارت در کارگاههای موتور پیچی و ساخت الکتروموتورهای مختلف و تابلوهای صنعتی، نظارت در سیمکشی و طراحی سیستم برقی ساختمانهای بزرگ از جمله مراکز جذب فارغالتحصیلان گرایش قدرت میباشد.
گرایش کنترل
پردازش و تحلیل و مقایسه فرآیند تولید، طراحی سیستم فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد برق کنترلی، استفاده از کامپیوتر، آمار و ریاضیات جهت کنترل هر چه بهتر سیستمها افزایش بهرهوری از جمله تواناییهای به دست آمده برای فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد برق گرایش کنترل پس از اتمام تحصیلات تکمیلی است. تقریباً تمامی صنایع مرتبط با برق در نیروهای استخدامی خود از فارغ التحصیلان این گرایش استفاده میکنند.
گرایش مخابرات
طراحی مدارهای ، مخابرات سیار، فیبر نوری، سیستمهای کدینگ و رمزنگاری، طراحی انواع فرستندهها و گیرندههای مخابراتی، تجهیز، تعمیر و بهینهسازی شبکههای مخابراتی، طراحی آنتنها، سیستمهای بیسیم، رادارها و دکلهای مخابراتی از جمله تواناییهای به دست آمده برای فارغالتحصیلان کارشناسی ارشد برق در گرایش مخابرات میباشد.معمولاً شرکتهای مخابرات، بخشهای خصوصی فعال در زمینه تلفن همراه، صنایع نظامی و هواپیمایی، صدا و سیما از جمله مراکز پذیرای فارغ التحصیلان این گرایش میباشند.
گرایش مهندسی پزشکی (بیوالکتریک)
ساخت اعضای مصنوعی، ساخت وسایل آزمایشگاهی،
ساخت دستگاههای اندازهگیری پزشکی، ساخت دستگاههای لیزر از جمله
تواناییهایی است که دانشجویان این گرایش پس از فارغالتحصیل شدن به آن دست
پیدا خواهند کرد.بازار کار نسبتاً مناسب این رشته در مراکز ساخت وسایل
پزشکی، بخشهای خصوصی بزرگ، بیمارستانها ومراکز آزمایشگاهی مجهز میباشد.
======================